Aanleverspecificaties foliedruk

Checklist aanleveren foliedruk

Hieronder tref je een checklist aan voor het aanleveren van een PDF drukbestand voor een afwerking met foliedruk:

Opmaken en aanleveren van foliedruk

Een bestand opmaken voor foliedruk is iets technischer dan normaal drukwerk. Ben je nog niet (goed) bekend met het opmaken van folieproducten bij DWCPRINT? Lees deze informatie dan helemaal goed door. Wat van belang is dat je opmaakprogramma geschikt is voor het opmaken van vectoren en steunkleuren. Daarnaast zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over foliedruk.

Foliedrukbestand opmaken

Tip: volg deze 7 stappen voor een perfect foliedrukbestand! 

  1. Maak je foliedelen enkel als vorm (<PATH>) op.
  2. Plaats alle foliedelen in een aparte laag, boven alle andere lagen.
  3. Zorg ervoor dat alle elementen zijn opgemaakt in de steunkleur 'foil'.
  4. Gebruik daarnaast alleen CMYK kleuren in je drukbestand (geen PMS, LAB of RGB kleuren).
  5. Alle folie elementen staan op overdruk (fill en/of stroke, vulling en/of lijn).
  6. Alle folie elementen zijn vectoren, fonts zijn omgezet naar outlines. Gerasterde elementen en tekst (fonts) worden niet voorzien van folie.
  7. Alle folie elementen hebben een minimale lijndikte van 0,5 pt (ca 0,2 mm), diapositieve delen/uitsparingen in de folie minimaal 1 pt lijndikte (ca 0,4 mm).

Wees er zeker van dat je de zes bovengenoemde punten hebt opgenomen in je bestand. Wij kunnen deze zaken in de meeste gevallen niet controleren op juistheid. Bij het aanleveren van onjuiste bestanden kan het voorkomen dat de folie en/of het drukbestand anders uitvalt dan gewenst. 

Handige artikelen bij deze aanleverspecificaties 

Deze programma's zijn geschikt voor het opmaken van foliedruk 

De foliedelen dienen in vector en als steunkleur te worden opgemaakt. Je kan daarom niet alle opmaakprogramma's gebruiken voor het ontwerpen van drukwerk met foliedruk. Hieronder een overzicht met de programma's die geschikt zijn voor het opmaken van foliedruk. 

Hoe werkt foliedrukken?

Om het bestand goed op te kunnen maken is het handig om te weten hoe wij foliedruk aanbrengen. Wij maken gebruik van sleeking, ofwel koudfolie. We doen dit in drie stappen: 

  1. We drukken eerst het fullcolour deel van je drukbestand op drukvellen.
  2. Op deze vellen brengen we vervolgens een softtouch (mat)laminaat aan.
  3. Op het laminaat brengen we tot slot de folie elementen aan. 

Foliedruk en laminaat 

Er wordt onder de folie altijd een softtouch (mat)laminaat aangebracht voor een goede hechting van de folie. Een ander soort laminaat of geen laminaat is technisch niet mogelijk. 

Kies je voor éénzijdig folie en éénzijdig laminaat? Dan wordt standaard alleen de voorzijde/buitenzijde voorzien van een laminaat en folie. Dit betekent dat de foliedelen dan op pagina 1 van je PDF bestand opgenomen dienen te zijn. We adviseren je altijd je drukwerk dubbelzijdig te lamineren om kromtrekken te voorkomen. Dit kun je aangeven bij de "extra opties" op de bestelpagina. 

Tip: Kies voor een dubbelzijdig laminaat. Enkelzijdig gelamineerd drukwerk kan gaan kromtrekken. Lees hier alles over lamineren.

Enkelzijdig foliedruk

Wanneer je kiest voor enkelzijdig foliedruk, dan wordt de folie altijd op de voorzijde bij ongevouwen drukwerk of op de buitenzijde bij gevouwen drukwerk (pagina 1 van jouw drukbestand) aangebracht. Indien je ook hebt gekozen voor enkelzijdig lamineren in combinatie met enkelzijdig foliedruk, dan wordt dus de zijde voorzien van folie ook gelamineerd.

Wil je dit niet? Kortom; wil je de folie alleen op de achterkant (of binnenkant bij een gevouwen product)? Dan dien je tijdens het samenstellen van jouw product te kiezen voor een dubbelzijdige bedrukking en dubbelzijdige folie. Hierna lever je 2 pagina's in je PDF drukbestand aan, waarbij enkel de tweede pagina foliedelen bevat.

Ontwerp zonder bedrukking (alleen folie) 

Is er in jouw ontwerp geen sprake van een bedrukking? Kortom; bestaat jouw ontwerp enkel uit een folie-afwerking? Dan kan je bij het samenstellen van jouw foliedrukwerk bij 'bedrukking' aangeven dat je geen bedrukking wenst. Jouw drukbestand bevat dan dus alleen onderdelen die allemaal opgemaakt zijn in de steunkleur 'foil'. 


Pas op voor sluitwerk 

Bij het productieproces van foliedruk worden de drukvellen meerdere keren verhit. Door verhitten en afkoelen in de verschillende productiegangen, ontstaat er rek en krimp van het drukvel. Dit zorgt ervoor dat we de folie met een kleine marge tot ca. 1mm aanbrengen. Kortgezegd betekent dit dat de folie-elementen tot ca. 1mm uit positie kunnen komen te staan op je drukwerk ten opzicht van je ontwerp. Dit beperkt het soort ontwerpen wat geschikt is voor foliedruk. 

Hoe ga je om met sluitwerk en voorbeelden voor opmaken

"Sluitwerk" is het uitlijnen/centreren van folie-elementen ten opzichte van het fullcolour drukwerk. Omdat de folie met een kleine marge geplaatst wordt, hanteren we ook in sluitwerk marges, omdat we niet kunnen garanderen dat sluitwerk zoals het ontwerp wordt gerealiseerd.

Hoe je omgaat met sluitwerk, wat je juist wel kan doen en een aantal opmaakvoorbeelden vind je hier.