Drukbestanden opslaan vanuit Affinity Designer

Affinity Designer is vergelijkbaar met Adobe Illustrator en prima geschikt om juiste drukbestanden op te maken. Het is wel belangrijk te werken met de juiste instellingen. Hier moet je rekening mee houden bij het maken van een goede drukklare PDF.

LET OP! Het niet hanteren van de juiste instellingen kan onverwachte resultaten geven, voornamelijk bij foliedruk zijn de juiste instellingen van groot belang. Neem onderstaande info dus volledig over!

Kleurinstellingen

Zorg er voor dat je bij de document instellingen (File > Document Setup) de volgende instellingen over neemt:

  • Colour format: CMYK/8
  • Colour Profile: Coated FOGRA39

Afloop

Net als bij de kleurinstellingen kan je bij de document instellingen (File > Document Setup) ook de afloop instellingen instellen onder het tabje "Bleed" afhankelijk van het product moet deze 3 of 10mm zijn.

Exporteren en opslaan van de PDF

Helaas is het via de Affinity Designer nog niet mogelijk onze DWC presets te importeren. Neem alle onderstaande instellingen over en sla deze direct op als Preset. Handig voor de volgende keer!


Werken met steunkleuren goud of wit

Het is mogelijk te werken met steunkleuren vanuit Affinity Designer. Het is wel van belang dat je kleurruimte goed staan! Zie hiervoor begin van dit artikel. Een steunkleur aanmaken voor Goud of Wit doe je als volgt.

Open je "Swatches" toolbar en klik rechtbovenin op het icoontje met de drie pijltjes en klik op "Add global colour".


Je krijgt nu het volgende scherm te zien. Je kan afhankelijk van de kleur die je wil maken wit of goud een kleurstaal aanmaken. Voor Goud gebruik je de naam "GOLD" en voor wit de naam "WHITE".

Werken met foliedruk

Bij foliedruk kan je gebruik maken van dezelfde instellingen als voor wit en goud, zoals hierboven aangegeven. Echter is het dan wel van belang dat je ook het vinkje "OVERPRINT" inschakelt zoals hieronder afgebeeld. Voor folie gebruik je de naam "FOIL".