Aanleverspecificaties gevouwen drukwerk

Checklist aanleveren gevouwen drukwerk

Belangrijk: we adviseren altijd om je gevouwen drukwerk dubbelzijdig te lamineren. Zonder laminaat heb je risico op papierbreuk op de ril/vouw. Lees hier alles over lamineren

Opmaken en aanleveren van gevouwen drukwerk

Bij het bestellen van gevouwen drukwerk en het opmaken van het drukbestand dien je rekening te houden met het feit dat we altijd er vanuit gaan dat een vouw verticaal geplaatst wordt, dus van boven naar beneden. 

Als voorbeeld nemen we een staande A6 gevouwen kaart. Deze heeft als eindformaat 105 x 148mm. Gevouwen drukwerk lever je altijd aan als spread. Dit wil zeggen: de pagina's naast elkaar "uitgespreid". Je maakt dit bestand dus op met een formaat van 210 x 148mm (2x de breedte; 105 + 105mm = 210 mm). De hoogte blijft 148mm. De voor- en achterkant naast elkaar (de buitenzijde) en de linker- en rechterpagina naast elkaar (de binnenzijde). Jouw PDF bestaat dus altijd uit twee pagina's. 

  • 1 - voorkant 
  • 4 - achterkant 
  • 2 - linker binnenzijde
  • 3 - rechter binnenzijde

Staand en liggend gevouwen kaarten 

Bij drukwerk spreken we van een oriëntatie. Dit kan staand of liggend zijn, ook wel portrait en landscape genoemd. Bij het bestellen van je standaard gevouwen drukwerk geef je altijd het eindformaat op. Als de hoogte groter is dan de breedte is de oriëntatie staand. Is dit niet het geval, dan is de oriëntatie liggend. A6 is bijvoorbeeld 105 x 148mm als deze staand is of 148 x 105 mm als deze liggend is. 

In praktijk ontstaat er nog wel eens verwarring over hoe het besteld en aangeleverd moet worden wanneer het ontwerp liggend is, en dan specifiek wanneer het ontwerp in de breedte is opgemaakt met de vouw aan de lange zijde. Hoewel het ontwerp liggend is, spreken we toch echt van een staande kaart, omdat we altijd uitgaan van een verticale vouw. Hieronder zie je het voorbeeld van je gewenste eindproduct en hoe deze opgemaakt dient te worden. 

Vouwwijzen en pagina indeling

In het overzicht hieronder zie je de standaard vouwwijzen welke je kunt bestellen. Met uitzondering van de luikvouw, kunnen deze allemaal gevouwen geleverd worden. Drukwerk met één vouw bestaat uit 4 pagina's, drukwerk met twee rillen/vouwen bestaat uit 6 pagina's. De indeling van de pagina's hebben we in het overzicht opgenomen in relatie tot het uitgevouwen formaat. zoals je het bestand ook opmaakt en aanlevert. De pagina volgorde is gelijk aan de wijze van 'bladeren' door je gevouwen drukwerk heen. 

Tip: weet je niet zeker hoe je ontwerp eruit ziet als deze gevouwen is? Pak een stukje papier, nummer daar de pagina's zoals in het overzicht en vouw deze. Nu heb je een echt voorbeeld in je hand wat duidelijk maakt hoe je platte ontwerp, als deze gevouwen is, eruit komt te zien. 

Standaard gevouwen drukwerk bestellen

Om het je gemakkelijk te maken hebben we de meest gebruikte vouwwijze voor je op een rijtje gezet. Al deze standaard vouwwijzen kun je bestellen in onze webshop. Standaard vouwwijzen zijn: parellel vouw, luikvouw, wikkelvouw* en een zigzagvouw*.  

*Een wikkelvouw en zizagvouw zijn alleen beschikbaar onder het product folders drukken. Heb je dus een zigzag gevouwen kaart of een kaart met wikkelvouw die je wilt laten drukken? Bestel deze dan op onze folder pagina

Speciaal gevouwen drukwerk bestellen

Wil je van standaard afwijkend gevouwen drukwerk bestellen? Ook dit bestel je heel eenvoudig online in onze webshop. Let wel op: voor speciaal gevouwen drukwerk hanteren we aanvullende aanleverspecifcaties.

Standaard vouwwijzen 

Hieronder een overzicht van alle standaard vouwwijzen: 


Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hier zitten we klaar om je verder te helpen.