Algemene aanleverspecificaties digitaal & offset

Resolutie, kleurgebruik en afloop Offset en digitaal drukwerk 

Bestanden lever je altijd aan in pdf. De kleuren zijn opgebouwd in CMYK, tenzij je hebt gekozen voor het drukken in Pantonekleuren (PMS / alleen bij offsetproducties). 

Aanbevolen resolutie voor verschillende producten: 

  • Standaard drukwerk: 300 dpi 
  • A0 posters of groter: 200 dpi 
  • Kranten: 300 dpi

 

Goede resolutie

Slechte resolutie

CMYK, inktdekking en zwart 

Zorg dat je bestanden altijd in CMYK worden aangeleverd, tenzij er in PMS (Pantone) gedrukt wordt. De maximale inktdekking voor offset drukwerk is ca. 260%. Op deze manier ontstaan er geen vlekken bij de afwerking. Om hiervoor een goede, diepe kleur zwart te krijgen is het verstandig deze op te vouwen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20% en Black 100%. Gebruik deze waarden alleen voor volvlakken zwart en dus niet voor tekst. Indien deze waarden worden toegepast op tekst, bestaat de kans dat de tekst wat uitloop. Het advies voor zwarte tekst is standaard 100% Black. 

Voor digitaal drukwerk is de maximale inktdekking 400%. Wanneer je een echte diepe kleur zwart wilt, kun je deze max. aanhouden (C=100%, M=100%, Y=100% en K=100%). Zeker wanneer je kiest voor een papiersoort met een structuur (die je mooi egaal zwart bedrukt wilt hebben) is een hoge inktdekking echt een aanrader.

Formaat, afloop, snijtekens en veiligheidsmarges

Documenten moeten worden opgemaakt met 3mm afloop rondom het document. Vanuit InDesign en Illustrator kan jij jouw bestand exporteren/opslaan met 3mm afloop en snijtekens. Zorg dat de afbeeldingen ook daadwerkelijk nog 3mm doorlopen buiten het ontwerpkader zie het voorbeeld hieronder. 

Om ervoor te zorgen dat jouw drukwerk netjes wordt afgewerkt, dien je rekening te houden met onze veiligheidsmarge. Wanneer je deze veiligheidsmarge hanteert, weet je zeker dat er niet door belangrijke elementen gesneden gaat worden. Een snijmachine kan namelijk nooit op de mm nauwkeurig snijden. We noemen dit ook wel 'snijafwijking'. We adviseren jou 5 mm vanaf de snijrand vrij te houden van belangrijke elementen. Daarmee zit je altijd goed! 

Fonts, lijndikte, transparanties en bestanden Offset en digitaal drukwerk 

Fonts / lettertypes 

Ons advies is om Fonts altijd om te zetten naar lettercontouren om fontproblemen in de productie te voorkomen. Het is ook mogelijk om met het exporteren naar een PDF bestand je fonts in te sluiten, echter bestaat de kans (met speciale fonts of tekens) dat dit niet altijd goed gaat. Controleer dit dus even voor je het bestand naar ons toestuurt. 

Geschikte bestandstypes

Alle drukbestanden ontvangen wij graag in PDF. Deze kunnen wij namelijk direct verwerken. In overleg kunnen we ook een aantal andere bestandstypes verwerken. Echter moeten we hiervoor wel meerkosten rekenen. We moeten dan de bestanden namelijk nog drukklaar maken voor productie. Informeer hier alvorens naar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Onderstaande bestandsformaten zijn niet direct te verwerken:

  • .psd (Photoshop) 
  • .ai (Illustrator) 
  • .indd (InDesign)
  • alle office bestanden (Word, Excel en PowerPoint)

In de meeste gevallen rekenen we hiervoor €25,- excl. BTW conversiekosten, maar deze kosten kunnen (afhankelijk van de complexiteit) hoger uitvallen. 

Lijndikte

We adviseren een lijndikte aan te houden van minimaal 0,25pt. Bij diapositief beeld raden we aan een lijndikte van 0,5pt aan te houden. 

Transparanties 

Transparanties zijn erg lastig om te ontdekken in een drukbestand, maar kunnen voor grote problemen zorgen. Vooral schaduwen en speciale effecten kunnen voor problemen zorgen. Om te zorgen dat deze fouten niet in het bestand voorkomen exporteer je het bestand als PDFX1a:2001. Zo vlak je het bestand af, en kan er bij het naar de pers sturen niks aangepast worden door de software van de pers. 

Meerdere ontwerpen

Bestel je meerdere ontwerpen? Je levert altijd één pdf-bestand aan met hierin alle ontwerpen opgenomen. De volgorde is dan als volgt: voorkant ontwerp 1, achterkant ontwerp 1, voorkant ontwerp 2, achterkant ontwerp 2, voorkant ontwerp 3, achterkant ontwerp 3, enz. Stel je wilt 10 verschillende ontwerpen bestellen (dubbelzijdig bedrukt), dan bestaat jouw pdf-bestand uit 20 pagina's. Alle ontwerpen hebben dezelfde oriëntatie. Allemaal staand óf allemaal liggend.

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden over het aanleveren van digitaal/offset drukwerk? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar: 088 - 33 88 500 of stuur een mailtje naar info@dwcprint.nl.