Bestand drukklaar maken in ProCreate

ProCreate is een opmaaktool speciaal ontwikkeld voor de iPad. Veel vormgevers gebruiken deze app om mee te illustreren. ProCreate is niet specifiek gemaakt voor het klaarmaken van drukbestanden, maar met de onderstaande stappen kun jij jouw creatie wel exporteren naar een bestand die wij voor jou kunnen drukken. 

Belangrijke notitie

Helaas kun je geen foliedruk of spot-uv bestanden maken vanuit ProCreate en is ook het drukklaar maken van bestanden met witte inkt of goudinkt niet mogelijk. 

Beginnen met opmaken in ProCreate

Wanneer je begint met het opmaken van een bestand in ProCreate, is het van belang dat je kiest voor het aanmaken van een nieuw canvas. Je komt dan vervolgens in een klein menu terecht, waar je onder andere een 'color profile' kunt kiezen. Kies vervolgens voor CMYK > 'Generic CMYK profile'. Belangrijk: doe je dit niet, dan worden de kleuren door ons omgezet naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan. Heb je het juiste kleurprofiel gekozen? Geef dan bij 'Dimensions' het juiste formaat in. In de meeste gevallen staat het canvas standaard ingesteld op weergave in pixels. Pas deze aan naar millimeters of centimeters, zodat je deze kunt afstemmen op het formaat wat je wilt laten drukken. Zorg ervoor dat je een bestand aanmaakt + 3mm afloop rondom. Voor een A4 (210 x 297mm) betekent dit dat je een formaat van 216 x 303mm aanmaakt. De resolutie zet je altijd op 300 DPI. Vergeet niet om de afloop ook op te vullen met beeld. Werk je bijvoorbeeld met een groene achtergrond, dan trek je deze in de afloop door. Zo voorkom je witte randjes.  

Exporteren naar PDF

Heb je het ontwerp klaar? Exporteer deze dan naar PDF (als "image" of "layers", dit kan allebei) in de beste kwaliteit. In principe kunnen wij met het PDF document overweg, maar het beste is om dit bestand alsnog in Illustrator of InDesign te plaatsen en een nieuwe export van de PDF te maken.

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!