Drukwerk lamineren

Wat is lamineren?

Lamineren is het aanbrengen van een kunststof beschermlaag op je drukwerk. Met laminaat maak je je drukwerk dus duurzamer en het geeft een hoogwaardige uitstraling, We hebben vier soorten laminaat;

 • Glans laminaat: voor een glossy uitstraling. Veel gebruikt voor (foto) ansichtkaarten, magazine omslagen en visitekaartjes. Glanslaminaat verdiept de kleuren en zorgt voor een levendiger beeld.
   
 • Mat laminaat: voor een chique uitstraling, Veel gebruikt bij boekomslagen, kaarten en posters. Mat laminaat maakt de kleuren iets fletser en zorgt voor een rustiger beeld. 
 • Soft-touch mat laminaat: qua uitstraling gelijk aan matlaminaat, maar met een rubber/perzik achtig gevoel. Al ons drukwerk met folie wordt standaard voorzien van soft-touch laminaat.  
   
 • Krasvast mat laminaat (MOMENTEEL NIET LEVERBAAR): de naam verklapt het al, dit matte laminaat, qua uitstraling ook vergelijkbaar met het gewone mat laminaat, is super krasbestendig. Dit laminaat wordt voornamelijk gebruikt bij waaiers, speelkaarten en menukaarten. 

Let op! Enkelzijdig gelamineerde producten kunnen kromtrekken. Wil je dit voorkomen, gebruik dan bij voorkeur een dubbelzijdig laminaat of geen laminaat. . 


Waarom lamineren?

Het lamineren van drukwerk heeft een aantal voordelen;

 • Het beschermt je drukwerk en houdt het langer mooi. Zeker fijn als het drukwerk vaak van hand tot hand gaat, bijvoorbeeld bij menukaarten of waaiers. 
 • Het voorkomt papierbreuk. Bij gevouwen drukwerk is er altijd een risico dat het papier breekt op de vouw. De papiervezels kunnen iets los laten, waardoor de bedrukking kan beschadigen. We adviseren daarom altijd om gevouwen drukwerk dubbelzijdig te lamineren. 
 • Het verbetert de uitstraling. Een laminaat, ongeacht welke soort, zorgt ervoor dat je drukwerk steviger aanvoelt en er luxer uit ziet.  Je laat met gelamineerd drukwerk een goede indruk achter.

Nadelen van lamineren

 • Enkelzijdig gelamineerd drukwerk kan krom trekken.
 • Laminaat is niet met potlood te beschrijven en minder goed met pen dan papier zonder laminaat. 
 • Bij ongestreken papiersoorten verlies je de natuurlijke uitstraling van het papier

Welke papiersoorten kunnen gelamineerd worden?

Alle gestreken, “gladde”, papiersoorten kunnen we voorzien van laminaat. Hieronder valt MC papier en sulfaatkarton. De meeste ongestreken papiersoorten kunnen we ook van laminaat voorzien, zoals HVO, Biotop, Gerecycled en Old Mill. Papiersoorten met een structuur kunnen niet gelamineerd worden. Door de structuur in het papier kan het laminaat niet goed hechten en laat het los. Papiersoorten als Tinteretto Gesso, PaperWise, Texture Vergé en Linnenpersing kunnen daarom niet gelamineerd worden. Deze papiersoorten zijn ook niet beschikbaar voor foliedruk. 

Tijdens het bestellen van je drukwerk geeft onze webshop aan of je gekozen papiersoort te lamineren is. Papiersoorten dunner dan 170 grams lamineren wij niet.

Wil je al onze laminaten zelf zien en voelen? Bestel gratis samples of bestel onze showcase!