Resolutie DPI en PPI

Resolutie DPI en PPI, wat is dat precies? Resolutie verteld iets over de kwaliteit van de afbeeldingen die jij in jouw drukwerk gebruikt.

Wat is DPI

Resolutie wordt aangeduid met DPI (Dots Per Inch). Dit zijn het aantal beeldpunten per inch. Hoe meer 'dots' in een beeldoppervlak, des te hoger de resolutie/de scherpte van de beelden. Voor drukwerk adviseren wij altijd een resolutie van 300 DPI. Jouw drukwerk wordt dan haarfijn afgedrukt. DPI gebruik je dus bij het exporteren van je bestand als je een JPG of PNG aanleverd.

Wat is PPI

PPI staat voor Pixels per Inch en is van belang bij het opmaken van je drukbestand. De adobe Pakketten werken met PPI om de kwaliteit van een afbeelding weer te geven. In Illustrator zie je bovenin als je een afbeelding hebt ingeladen welke kwaliteit de afbeelding heeft. In dit geval 20 PPI.

Hoe zie je het verschil in resolutie

Hieronder een mooie afbeelding van een wijk in ons mooie Groningen! Nu is de rechter foto in slechte resolutie, in dit geval 20PPI en de linker foto is 300PPI. Het verschil in deze afbeeldingen is natuurlijk extreem, alle details aan de rechter kant zijn verdwenen. 

Resolutie (PPI) bij verschillende producten

300PPI lukt helaas niet bij alle producten. Grote spandoeken met afbeeldingen op 300PPI geeft een ongewenst groot bestand, ook is het niet nodig omdat spandoeken meestal vanaf een afstand gezien worden. Daarom adviseren wij de volgende resoluties aan.

  • minimaal 240 PPI maar het liefst 300 dpi voor drukwerk
  • 70 - 100 PPI voor een scherpe print die ook van dichtbij goed leesbaar moet zijn (grootformaat drukwerk)
  • 30 - 70 PPI voor een print die op enkele meters afstand goed leesbaar moet zijn (grootformaat drukwerk)
  • 30 PPI of minder voor extreem grote spandoeken (grootformaat drukwerk)

Oke, maar waar moet ik dan op letten?

Maak jij je bestand op in Illustrator of Indesign dan hou je alleen rekening met PPI, en je zorgt dat de afbeeldingen in je PDF minimaal 240 PPI zijn.  Lever je een JPG of PNG aan, dan moet je deze aanleveren op 300 DPI.

Zie je door de pixels de dots niet meer? Neem even contact met ons op, we helpen je graag verder!