Witte inkt opmaken in Illustrator

Witte inkt opmaken in InDesign? Klik dan hier.

Drukken met wit is natuurlijk ontzettend leuk, alleen hoe maak je het bestand in één keer foutloos op? Wij helpen je graag met de nodige uitleg. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hier helpen we je graag verder.

Download al onze steunkleuren

We hebben voor het Adobe pakket een handig steunkleurenpakket. Check dit artikel op onze kennisbank. Hierin hebben we al onze steunkleuren verzameld.

Opmaken in Illustrator

Open het “swatches” of “stalen” menu

  • Engelse versie: Window  > swatches
  • Nederlandse versie: Venster  > stalen


Aanmaken van de witte kleur

Klik in het geopende venster op het icoontje rechts onderin (+) “New swatch” of “Nieuwe staal” of klik rechts bovenin het venster op het icoontje met streepjes op "New Swatch" of "Nieuwe staal" zoals onderstaand voorbeeld:

Er opent zich een nieuw venster. In dit venster zet je “Color type” of “Kleurtype” op “Spot color” of “Steunkleur”. Nu de naam, die is erg belangrijk. Deze moet heten “white”. Zet daarna de “Color mode” of “Kleurmodus” op "CMYK", vul willekeurige kleurwaardes in bijvoorbeeld C=0 M=100 Y=0 K=0 en klik op “OK”. Je mag hier ook een andere CMYK waarde ingeven. Dit is niet van belang voor het eindresultaat. Dit is puur zodat je zelf kunt zien of je geen onderdelen bent vergeten de steunkleur mee te geven. 

Let op: er mag geen spatie staan achter het woord "white". De steunkleur zal dan niet worden herkent. Het is belangrijk dat de naam exact overeenkomt.

Je hebt nu de “Swatch” of “Staal” aangemaakt. Deze staal kan je in het ontwerp gebruiken om wit te drukken. Selecteer alle elementen die je in witte inkt uit wilt laten voeren.

De meest voor de hand liggende keuze is een 100% dekking voor de witte laag, maar je kunt ook spelen met de dekking van de witte laag door deze waarde aan te passen. De dekking van de steunkleur pas je hier aan: 

  • Engelse versie: Window  > Transparency
  • Nederlandse versie: Venster  > Transparantie

Door op het pijltje achter "Opacity" of "Dekking" te klikken, kun je middels schuiven de dekking aanpassen. 

Overdrukken van wit

Gebruik je, naast witte inkt, ook full-colour in jouw ontwerp? Dan dient de witte inkt altijd op overdruk te staan. Deze functie kan je vinden in het volgende menu:

  • Engelse versie: Window > Attributes 
  • Nederlandse versie: Venster > Kenmerken 

Selecteer alle witte onderdelen in jouw ontwerp en vink aan wat van toepassing is. Is het alleen de vulling van de vorm die we voor jou in witte inkt dienen te drukken? Dan kies je enkel voor "Overprint Fill" of "Vulling overdrukken". Heb je de omlijning/stroke van de vorm ook opgemaakt in wit? Vergeet dan ook niet "Overprint Stroke" of "Lijn overdrukken" te selecteren. Maak je alleen gebruik van een stroke en wil je die in witte inkt laten drukken? Vink dan alleen "Overprint Stroke" of "Lijn overdrukken" aan. 

Laatste stap: sla vervolgens het bestand op als pdf volgens onze standaarden en jouw drukbestand is klaar om gedrukt te worden. 

Tip: Bestel ons stalenboek wit

Ga je witte inkt combineren met full-colour kleuren en zou je graag wat meer willen weten over de mogelijkheden? Bestel dan in onze webshop het gratis Stalenboek wit en laat je inspireren!