Pagina indeling

Bij het aanleveren van drukbestanden voor brochures wil er nog wel eens onduidelijkheid ontstaan over de manier waarop de pagina's aangeleverd dienen te worden, ofwel: wat de pagina indeling dient te zijn. Er zijn verschillende manieren om je pagina's in te delen:

- losse pagina's

De pagina's komen in de pdf onder elkaar te staan. In InDesign kun je dit gemakkelijk instellen door de optie 'facing pages' uit te schakelen. 

- spread

 

Dient jouw drukwerk in spread te worden aangeleverd? Vink dan de optie 'facing pages' wel aan. Eén pdf pagina bestaat dan uit twee bladzijdes. 

- omslag spread, binnenwerk losse pagina's

Omslag in spread, maar binnenwerk in losse pagina's? Maak dan even twee aparte bestanden aan. Eentje voor de omslag, waarbij je 'facing pages' aanvinkt. En eentje voor het binnenwerk waarbij je 'facing pages' uitzet. 

Het binnenwerk lever je apart aan van het omslag. Het binnenwerk lever je aan als losse pagina’s in een PDF bestand. Het bestand met het binnenwerk noem je 'binnenwerk' en het bestand voor de omslag noem je 'omslag'. De omslag lever je wel aan in spread. Door de gelijmde rug heb je extra rugdikte nodig. Als de rug 5mm is en de brochure A4 dan wordt het formaat van de omslag dus 425 x 297 mm. De rugdikte bereken je eenvoudig in onze rugdikte calculator.

Belangrijk: zorg ervoor dat de rug aan de binnenkant geen kleur(en) bevat, dus wit is. De lijm kan namelijk reageren op de inkten, waardoor de lijmkracht verminderd en het binnenwerk los kan komen!