Inktdekking hoe zit dat precies

Inktdekking is niets meer dan het percentage inkt wat aangebracht wordt op je drukwerk. Uitgaande dat we drukken in CMYK kunnen wij van iedere kleur maximaal 100% inkt aanbrengen. Dit geeft dan een totaal van 400% inktdekking. Maar inktdekking ook invloed op de kwaliteit van je drukwerk, wij vertellen je waar je op moet letten.

Vlekken of smetten van overzettende inkt voorkomen

Vlekken van de inkt kan voorkomen door het over elkaar heen schuiven van papier tijdens transport. Hierdoor kan de inkt van de voorkant afzetten op de achterkant van je andere drukwerk. Om dit te voorkomen is juist gebruik van inktdekking van belang! Te veel inkt kan zorgen voor deze vlekken. Wil je volledig op safe gaan? Lamineer dan je drukwerk, we brengen een transparant laagje plastic aan op je drukwerk ter bescherming van de inkten en het papier. Zo gaat je drukwerk ook nog eens langer mee.

De optelsom van inktdekking

De inktdekking is niets meer dan een optelling van de gebruikte CMYK waardes bij elkaar. Een bepaalde percentage van iedere CMYK kleur geeft een mengkleur als resultaat. Enkele voorbeelden hieronder. Zo zorgt 100% Magenta + 100% Yellow voor rood. De inktdekking van deze kleur is dan 200%

Inktdekking bij digitaal drukwerk

Voor digitaal drukwerk is de maximale inktdekking 400%. Wanneer je een echte diepe kleur zwart wilt, kun je deze max. aanhouden (C=100%, M=100%, Y=100% en K=100%). Zeker wanneer je kiest voor een papiersoort met een structuur (die je mooi egaal zwart bedrukt wilt hebben) is een hoge inktdekking echt een aanrader. Deze maximale dekking gebruik je echter niet bij kleine teksten of lijnen, enkel bij volvlakken.

Nu hoor ik je denken, gaat dit dan niet vlekken? Ja en nee. Afhankelijk van de papiersoort kan het wat gaan smetten, met name de ongestreken papiersoorten en MC mat zijn hiervoor gevoelig! Onze digitale pers werkt met Dry-inkten waardoor dit vele malen minder is dan bij offset drukwerk. Om smetten te voorkomen adviseren we je om je drukwerk te lamineren.

Inktdekking in foto's en afbeeldingen

Een foto is opgebouwd in de RGB kleurruimte, deze kan je in Photoshop bijvoorbeeld omzetten naar CMYK. Wij raden dit echter niet aan. Als je vanuit Illustrator of Indesign een PDF maakt met onze Adobe Joboptions worden afbeeldingen automatisch omgezet naar CMYK. De joboptions zorgen er vervolgens voor dat je mooie volle kleuren krijgen, maar zonder een al te hoge inktdekking.

Inktdekking bij offset drukwerk

De maximale inktdekking voor offset drukwerk is ca. 260%. Op deze manier ontstaan er geen vlekken bij de afwerking. Om hiervoor een goede, diepe kleur zwart te krijgen is het verstandig deze op te delen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20% en Black 100%. Gebruik deze waarden alleen voor volvlakken zwart en dus niet voor tekst. Indien deze waarden worden toegepast op tekst, bestaat de kans dat de tekst wat uitloop. Het advies voor zwarte tekst is standaard 100% Black. 

Belangrijk: In sommige gevallen wijkt de inktdekking af van bovenstaande. Houd altijd de inktdekking aan die in de checklist bij het product wordt getoond!