Kleuropbouw RGB, CMYK en PMS

Je gaat drukwerk bestellen en overal lees je over termen als PMS, CMYK of RGB. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Wanneer gebruik je wat en zorgt dit ook voor problemen? We krijgen regelmatig de vraag wanneer te kiezen voor Pantone (PMS) en wanneer te kiezen voor CMYK kleuren. Voor de grafische specialisten is dit veelal wel duidelijk, maar voor de ondernemers onder ons is het toch vakjargon. Wij gaan het jou op een simpele manier proberen uit te leggen.

Wat betekent RGB?

RGB staat voor de 3 primaire kleuren, Rood, Groen en Blauw. De RGB kleurruimte gebruiken we niet bij de productie van drukwerk, maar komt toch veel naar voren bij het opmaken van drukwerk. Veel afbeeldingen welke je van internet haalt (zoals foto’s en logo’s) zijn in RGB opgeslagen. Je kan deze uiteraard goed gebruiken in je drukwerk. Alleen moet je ervoor zorgen dat je bij het opslaan kiest voor de “Fogra” kleurruimte. De RGB kleurruimte wordt verder ook gebruikt bij weergave op schermen.

Wat betekent PMS / Pantone?

PMS betekend Pantone Matching System, een eigen kleurruimte die we gebruiken in de grafische industrie. Het is eigenlijk gelijk aan de RAL-kleuren die we kennen van de verf, alleen in een eigen benaming. Door de standarisatie van de kleuren kunnen de verschillende producenten op verschillende locaties allemaal verwijzen naar het PMS systeem. Zo zorgen we ervoor dat PMS kleuren in Nederland gelijk zijn aan de PMS kleuren in Nieuw-Zeeland. Ook bieden PMS kleuren de zekerheid dat kleuren altijd gelijk zullen blijven in verschillende drukprocessen en in de herdrukken daarvan. Het is uiteraard dan wel belangrijk dat je over de juiste PMS / Pantone kleur nummers beschikt. Ook zal een PMS kleur op het scherm natuurlijk altijd afwijken van de uiteindelijke druk.

Wat betekent CMYK?

CMYK staat voor de drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en (Key) Black. De CMYK kleurruimte wordt altijd gebruikt in de grafische industrie als full-colour bedrukking. Van oorsprong kan je met de basiskleuren CMY (100/100/100%) ook “zwart” creëren, echter zorgt dit voor een doorweekt papier (te hoge inktdekking) en is het zwart niet echt zwart te noemen maar meer donkergrijs. Daarom is in de druktechniek een kleur zwart toegevoegd.

Wanneer gebruik je CMYK en wanneer Pantone?

CMYK is op dit moment de door ons meest gebruikte kleurruimte. Door gebruik van CMYK kunnen wij in offset drukwerk meerdere opdrachten met elkaar combineren op één groot drukvel. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten maar heeft wel als resultaat dat tussen verschillende bestellingen of productiesoorten kleurverschil kan ontstaan. Heb je een huisstijl met bijvoorbeeld 2 basis kleuren en wil je de kleuren exact aan elkaar gelijk hebben? Dan is het van belang te kiezen voor PMS kleuren. Daar tegenover staat wel dat we productie niet meer met elkaar kunnen combineren, en de productiekosten daardoor iets hoger liggen. Pantone is daarnaast ook niet altijd mogelijk in alle productiemethodes:

  • Offset drukwerk, PMS en full-colour mogelijk
  • Digitaal drukwerk, alleen in full-colour mogelijk (wel PMS benadering!)
  • Grootformaat (plaatmateriaal), alleen in full-colour mogelijk
  • Rotatie drukwerk (kranten), alleen in full-colour mogelijk

Kleurverschillen

We hopen je met bovenstaande o.a. duidelijk te hebben gemaakt dat kleuren op je scherm nooit exact overeen komen met het uiteindelijke drukwerk. Het beeldscherm bouwt kleuren namelijk anders op. We zien in praktijk ook vaak gebeuren dat men thuis eerst een printje gaat maken en deze vervolgens gaat vergelijken met het uiteindelijke drukwerk. Ook dit verschil is te verklaren, omdat de productieprocessen tussen je printer thuis en de uiteindelijke drukwerk flink verschillen. Andere papiersoorten en verschillend gebruik van kleurprofielen verklaren deze afwijkingen. Dit is helaas nooit helemaal te voorkomen, ook niet met een digitale proef.

Zijn de benamingen jou nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem. We helpen je graag met al je vragen. Neem contact met ons op!