Bestand drukklaar maken in InDesign of Illustrator

De allereerste stap voor het maken van een drukklaar bestand is natuurlijk het aanmaken van een document. Zorg ervoor dat je bij het aanmaken van het document in Indesign of Illustrator altijd de juiste afmetingen van de pagina invoert. Vergeet daarbij ook niet meteen de afloop aan het document toe te voegen. Wanneer je een flyer wilt laten drukken op A4 formaat, voer je dit formaat in en zet je de afloop op 3 mm. 

Afloop in je document

Vervolgens ga je aan de slag met jouw ontwerp. Is jouw ontwerp aflopend? Laat dan deze elementen doorlopen in de afloop. 

Stel je wilt een flyer maken met een rode achtergrondkleur. Daar waar de kleur de snijlijn raakt (zwarte lijn in voorbeeld hierboven), zal deze kleur door moeten lopen in de 3 mm extra die je aan het document hebt meegegeven (aangeduid met een rode lijn). Doe je dit niet, dan krijg je witte randen rondom. Is jouw achtergrond gewoon wit, en zijn er geen andere elementen die de snijlijn raken? Dan blijft de afloop rondom gewoon leeg. 

Teksten omzetten naar lettercontouren

Werk je met tekst? Vergeet dan niet de tekst om te zetten naar contouren, zeker wanneer het een speciaal lettertype betreft. Op deze manier weet je zeker dat er geen fontproblemen optreden i.v.m. ontbrekende lettertypes. 

Is jouw ontwerp naar wens? Dan kun je deze opslaan als pdf (Illustrator) of exporteren naar pdf (Indesign). 

PDF Exporteren vanuit Illustrator

PDF Exporteren vanuit Indesign

Vergeet bij het exporteren niet het afloopgebied in te vullen. Heb je dit bij het aanmaken van het document al goed ingevuld, dan kun je ook kiezen voor de optie 'afloopinstellingen van document gebruiken'. 

Jouw bestand is voor ons nu drukklaar. We raden je aan jouw eigen pdf nog even te controleren voor je deze gaat aanleveren. Dit scheelt je een hoop gedoe. Klopt de afloop? Zijn alle fonts ingesloten (of omgezet)? Als je dit checkt in de preview weet je zeker dat jouw drukbestand geschikt is voor druk. Dit scheelt jou een hoop tijd en gedoe. 

Ondervind je na bovenstaande nog problemen met het drukklaar maken van jouw Indesign of Illustrator bestand? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!