Goudinkt opmaken in Illustrator

Goudinkt opmaken in InDesign? Klik dan hier

Met goud drukken creëer je een ontzettend leuk effect, alleen hoe maak je het bestand in één keer foutloos op? Wij helpen je graag met de nodige uitleg. Kom je er toch niet helemaal uit na het lezen van onderstaande informatie? Bel of mail ons dan even.

Download al onze steunkleuren

Geen zin zelf alle kleuren aan te maken? We hebben voor het Adobe pakket een handig steunkleurenpakket. Check dit artikel op onze kennisbank.

Goudinkt opmaken in Illustrator

Open het ontwerp waarin je goud wilt gaan toepassen.

Open het “swatches” of “stalen” menu


  • Engelse versie: Window  > swatches
  • Nederlandse versie: Venster  > stalen

Aanmaken van de gouden kleur 

Klik in het geopende venster op het icoontje rechts onderin “New swatch” of “Nieuwe staal”.

Er opent zich een nieuw venster. In dit venster zet je “Color type” of “Kleurtype” op “Spot color” of “Steunkleur”. Nu de naam, die is erg belangrijk. Deze moet exact heten “gold”. Zet daarna de “Color mode” of “Kleurmodus” op CMYK, vul in C=0 M=0 Y=100 K=20 en klik op “OK”. Je mag hier ook een andere CMYK waarde ingeven, echter kiezen wij hier voor een goudachtige kleur.

Je hebt nu de gouden “Swatch” of “Staal” aangemaakt. Deze staal kan je in het ontwerp gebruiken om goud te drukken. Wil je slechts een percentage goud gebruiken? Dan kun je de gouden kleur eenvoudig transparanter maken door de dekking te verlagen.

Overdrukken van goud voor het creëren van metallic kleuren

Heb je een mooie metallic kleur gevonden in ons stalenboek? (Klik hier om een goudstalen-boek aan te vragen). Zet dan onder het goud nog een item met CMYK kleuren. Denk er dan wel om dat je de elementen in goud op “Overdrukken” of “Overprint” zet.

Deze functie kan je vinden in het volgende menu:

  • Engelse versie: Window > attributes 
  • Nederlandse versie: Venster > kenmerken 

Sla vervolgens het bestand op als pdf volgens onze standaarden en jouw drukbestand is klaar om gedrukt te worden. 

Tip: Bestel ons goudstalenboek of kleurenwaaier

Ga je CMYK combineren met goud? Dan is ons goudstalenboek of onze goud waaier een aanrader. Hier hebben we veel metallic kleuren voor je uitgewerkt, zo ben je altijd zeker van het juiste resultaat. Bestel ze op onze website.