Ril plaatsen in je bestand met InDesign

Wil je een ril aangeven in je drukbestand? Wij leggen je hieronder uit hoe je dat eenvoudig kunt doen in InDesign. Let op! Dit is alleen mogelijk bij het product "Speciaal gevouwen drukwerk".


Ril opmaken in InDesign

Open het ontwerp waarin je een ril of meerdere rillen wilt gaan toepassen.

Stap 1: open het “swatches” of “stalen” menu.

  • Engelse versie: Window > color > swatches
  • Nederlandse versie: Venster > kleuren > stalen

Stap 2: aanmaken van de ril steunkleur 

Klik in het geopende venster op het icoontje rechtsboven “New Color Swatch” of “Nieuwe staal”.

Er opent zich een nieuw venster. In dit venster zet je “Color type” of “Kleurtype” op “Spot color” of “Steunkleur”. Nu de naam, die is erg belangrijk. Deze moet exact “RIL” heten. Zet daarna de “Color mode” of “Kleurmodus” op CMYK, vul in C=0 M=100 Y=0 K=0 en klik op “OK”. Je mag hier ook een andere CMYK-waarde ingeven. Wij kiezen in dit geval voor een magenta kleur.

Je hebt nu de ril “Swatch” of “Staal” aangemaakt. Deze staal dien je in het ontwerp te gebruiken om de rillijnen in je drukbestand aan te geven.

Zet de rillijn(en) op overdruk

Belangrijk is dat de bedrukking onder de rillijnen wel doorloopt. Zet daarom "Lijn" of "Stroke" op “Overdrukken” of “Overprint”.

Deze functie vind je in het volgende menu:

  • Engelse versie: Window > output > attributes 
  • Nederlandse versie: Venster > uitvoer > kenmerken 

Selecteer vervolgens de rillijnen en vink "Overprint Stroke" aan. Sla vervolgens het bestand op als PDF volgens onze standaarden en jouw drukbestand is klaar om gedrukt te worden.