Hardcover boek omslag opmaken

Als je onderstaande stappen volgt is het opmaken van een omslag voor een hardcover boek vrij simpel. De onderdelen die van belang zijn: formaat binnenwerk en rugdikte.

Tip: pak er een hardcover boek bij als voorbeeld. Hiermee is het gemakkelijker om de uitleg te begrijpen. 

Formaat binnenwerk

Met 'formaat binnenwerk' bedoelen we het bestelde formaat. Heb je een A5 hardcover boek besteld? Dan is het formaat binnenwerk 148 x 210 mm. 

Rugdikte

De rugdikte wordt bepaald aan de hand van het aantal pagina's (schutbladen niet meegerekend), het papiersoort en de papierdikte. Je kan de rugdikte berekenen in onze handige Hardcover Omslag Calculator

Uitleg opmaken omslag

Dit voorbeeld is gebaseerd op een A5 (staand) boek. Dit boek heeft een rugdikte van 14 mm. 

Hoogte

De hoogte is altijd de hoogte van het formaat van het binnenwerk + 6 mm (3 mm oversteek boven en onder). Voor een A5 (staand) boek is dit dus 210 + 6 mm = 216 mm

Breedte 

De breedte van de omslag van jouw boek wordt bepaald aan de hand van:

  • de rug 
  • de kneep (links en rechts van de rug) 
  • voor- en achterplat 

De rugdikte bereken je heel eenvoudig via onze handige Hardcover Omslag Calculator. Uit deze calculator blijkt dat de rugdikte van ons voorbeeld-boek 14 mm is. 

Links en rechts van het boek bevind zich de kneep. Dit lijkt op een rillijn. De knepen zorgt ervoor dat het boek eenvoudig scharniert wanneer je het boek open en dicht doet. Een kneep is altijd 7 mm breed.  

Tot slot het voor- en achterplat. Dit zijn de harde kartonnen van de omslag. Deze bevinden zich naast de kneep. Het voor- en achterplat hebben altijd de breedte van het binnenwerk - 3 mm. In dit geval is dit dus 148 - 3mm = 145 mm breed.

Tel vervolgens alles bij elkaar op: Achterplat 145 mm + kneep 7 mm + rug 14 mm + kneep 7 mm + Voorplat 145 mm = 318 mm

Omplak

Het totale formaat van de omslag is dus 216 mm hoog en 318 mm breed. Alles wat je binnen deze afmeting opmaakt zal zichtbaar zijn in het afgewerkte boek. Voor de opmaak is het van belang rekening te houden met de omplak. Met 'omplak' doelen we op het drukvel wat om de omslag heen wordt geplakt. De omplak is rondom 19 mm. Dit betekent dus dat je totaal 38 mm bij de breedte en hoogte optelt. Dit kun je gebruiken op de manier waarop je normaal met de afloop (bleed) omgaat. Omdat de omplak in dit geval bij het ontwerp hoort voer je dit niet als 19mm afloop uit, maar neem je dit mee in de afmetingen van je canvas.

Plano document formaat

Bij het aanmaken van een nieuw bestand geef je dus de volgende afmetingen in: 356 mm breed (318 + 38mm) en 254 mm hoog (216 + 38 mm).

Een PDF van onderstaande afbeelding is te downloaden onderaan de pagina of in de linker balk onder "Bijlagen".


Kom je er, na het lezen van bovenstaande, toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten klaar om je verder te helpen! 

Bijlagen