Gebruik van Pantone kleuren in digitaal drukwerk

Wanneer je digitaal drukwerk bestelt is het mogelijk in je bestand gebruik te maken van Pantone kleuren. Bij complexe bestanden zoals met folie of een contourlijn is het wel zaak dat je verstand heb van de juiste Adobe opmaakprogramma’s. Pantone kleuren kunnen in combinatie met andere steunkleuren en het gebruik van overdruk leiden tot een onverwacht resultaat, dit raden wij dan ook in alle gevallen af!

Drukwerk aanleveren in Pantone kleuren

In het Adobe pakket zijn Pantone kleuren standaard ingesloten. Deze kun je gerust opnemen in jouw ontwerp en uiteindelijke PDF. De PDF met Pantone kleuren hoef je niet om te zetten. Dit doen wij voor je, zodat de kleuren zoveel mogelijk overeen komen met de Pantone kleuren. Dit doen we namelijk niet volgens de standaard Pantone naar CMYK conversietabel maar één die speciaal is gemaakt voor onze digitale drukpers.

Pantone Pallet openen in Illustrator

In Illustrator kan je het Pantone kleuren pallet openen vanuit de "Swatches". Klik bovenin op "Window" en zorg dat "Swatches" is geactiveerd.

In je "Swatches" klik je vervolgens op de drie streepjes rechtsbovenin en kies je voor Open Swatch Libary > Color Books > Pantone Solid Coated of Uncoated. Er opent zich een nieuw venster met alle Pantone kleuren.


Werk je vanuit andere programma’s dan het Adobe pakket?

Dan is wellicht de online tool van Pantone zelf een goed alternatief. Hier kan je kleuren zoeken en ook converteren naar CMYK. Let wel op: deze waarden hebben wij niet gebruikt voor onze waaiers. Deze kunnen dus afwijken!

Kleuren kunnen altijd afwijken

Het gebruik van de Pantone kleurenwaaier is geen garantie voor een exact dezelfde kleur, maar geeft wel de meeste zekerheid. Weersinvloeden, maar ook de kleur van het papier en het soort papier hebben invloed op de kleuren. Tijdens de productie stellen wij de kleuren niet afzonderlijk per opdracht bij. Wil je nog meer zekerheid? Dan kun je er voor kiezen om een proefdruk of kleurproef te laten drukken op het door jou gewenste papiersoort. 

Heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!