Werktekening voor polsbandjes

Gebruik een van de onderstaande templates voor polsbandjes. Verplaats de vormen en/of het sjabloon niet, want deze zijn precies afgestemd op de voorbedrukte bandjesvellen.

Templates voor Illustrator en PDF

Aan het eind van de pagina en aan de linkerkant kun je alle templates downloaden, bijvoorbeeld voor Illustrator. Heb je geen Illustrator? Gebruik dan een van de onderstaande PDF-bestanden. De bovenstaande PDF-templates kun je zowel openen/plaatsen in InDesign als in Photoshop.

PDF-template openen in Photoshop

Open het bestand (na het downloaden) in Photoshop. Je ziet dan een venster met alle importopties voor het PDF-bestand. Kies bij 'page options' voor 'crop to: Bleed box'. Vergeet niet de 'Mode' op CMYK te zetten! Het sjabloon wordt nu zichtbaar. Om dit beter zichtbaar te maken, kun je het beste een nieuwe laag onder het sjabloon plaatsen en deze wit maken. Heb je het sjabloon ingevuld? Verwijder of verberg dan de laag met het sjabloon en sla het bestand op als documenttype 'Photoshop PDF (.PDF;.PDP). Selecteer vervolgens bij de PDF-instelling '[PDF/X-1a:2001]'. Dit is belangrijk omdat je hiermee voorkomt dat transparanties in schaduwen/speciale effecten problemen veroorzaken. Door je bestand te exporteren als PDF/X-1a:2001 vlak je alles af en kunnen deze problemen niet optreden.

PDF-template plaatsen in InDesign

Open InDesign en maak een bestand met een breedte van 255 mm en een hoogte van 203 mm. Plaats vervolgens het PDF-sjabloon in dit nieuw aangemaakte bestand. Kies bij 'options' - 'crop to media'. Als je dit niet doet, wordt het sjabloon verkeerd geplaatst en komen de afmetingen niet overeen! Vul het sjabloon in en vergeet niet het sjabloon te verwijderen voordat je het bestand als PDF exporteert. Exporteer je PDF met de PDF-instelling '[PDF/X-1a:2001]'.

Tips bij het opmaken van polsbandjes

Wil je de hele achtergrond van (een deel van) je bandje vullen met een kleur en hebben andere bandjes een andere kleur? Het kan dan zijn dat door een kleine verschuiving een klein deel van de kleur zichtbaar word op het bandje erboven of eronder. Wil je dit voorkomen? Bestel dan meerdere soorten en zet 1 ontwerp op één vel.

Omdat het bijna onmogelijk is om op de mm nauwkeurig te drukken op voorgedrukte bandjesvellen, raden we je af om kaders in je ontwerpen te gebruiken. Dit benadrukt de afwijking alleen maar meer.

Vergeet niet, nadat je de vormen hebt ingevuld, het sjabloon in zijn geheel te verwijderen voordat je een PDF gaat maken.

Belangrijk: lever het vel aan zonder afloop of snijtekens!

Bijlagen