Werktekeningen sluitzegels en sluitstickers

Maak gebruik van één van de onderstaande templates voor sluitzegels. Verschuif de cirkels en/of het template niet. Deze is namelijk exact afgestemd op de voorgestanste stickervellen.

Templates voor Illustrator en PDF

Onderaan de pagina en links zijn alle templates te downloaden voor bijvoorbeeld Illustrator. Heb je geen Illustrator? Gebruik dan één van onderstaande pdf bestanden. Bovenstaande pdf templates kun je zowel openen/plaatsen in InDesign als in Photoshop.

PDF template openen in Photoshop

Open het bestand (na downloaden) in Photoshop. Je krijgt vervolgens een venster te zien met alle importopties voor het pdf-bestand. Je kiest bij 'page options' voor 'crop to: Bleed box'. Vergeet niet de 'Mode' op CMYK te zetten! Je krijgt dan het template te zien. Om deze beter zichtbaar te maken kun je het beste even een nieuwe laag onder het template zetten en deze opvullen met wit. Heb je het template opgevuld? Verwijder of verberg dan de laag met het template en sla het bestand op als documenttype 'Photoshop PDF (*.PDF;*.PDP). Vervolgens selecteer je bij de PDF-voorinstelling '[PDF/X-1a:2001]'. Dit laatste is belangrijk omdat je hiermee voorkomt dat transparanties in schaduwen/speciale effecten problemen veroorzaken. Door jouw bestand te exporteren als PDF/X-1a:2001 vlak je alles af en kunnen deze problemen niet optreden.  

PDF template plaatsen in InDesign

Open InDesign en maak een bestand op op het formaat 296 mm breed x 209,5 mm hoog. Plaats vervolgens het pdf template in dit nieuw aangemaakte bestand. Kies dan bij 'options' - 'crop to media'. Doe je dit niet? Dan wordt het template verkeerd geplaatst en komen de afmetingen niet overeen! Vul vervolgens het template en vergeet deze niet te verwijderen voor je het bestand exporteert als pdf. Exporteer jouw pdf met de PDF-voorinstelling '[PDF/X-1a:2001]. 

Tips bij opmaken van sluitzegels zonder foliedruk

Wil je de volledige achtergrond van (een deel van) jouw sticker opvullen met een kleur? Vergeet dan niet om de opmaak minimaal 3 mm groter te maken. Doe je dit niet? Dan ontstaat de kans op witte randjes. 

  • Omdat het bijna onmogelijk is op de mm nauwkeurig te drukken op voorgestanste stickervellen raden wij af in jouw ontwerpen kaders te gebruiken. Dit benadrukt de afwijking alleen maar meer.
  • Links en onder is de eerste 7 mm van het vel niet bedrukbaar in verband met aanleg. Voor de rechterkant en de bovenkant is deze marge 3 mm. Plaats hier dus geen belangrijke elementen. 
  • Vergeet niet, nadat je de cirkeltjes hebt gevuld, het template in zijn geheel te verwijderen voor je een pdf gaat maken. 

Belangrijk: lever het vel aan zonder afloop!

Tips bij het opmaken van sluitzegels met foliedruk

Wil je de volledige achtergrond van (een deel van) jouw sticker opvullen met een kleur? Vergeet dan niet om de opmaak minimaal 3 mm groter te maken. Doe je dit niet? Dan ontstaat de kans op witte randjes. In tegenstelling tot de voorgestanste stickervellen kunnen de vellen waarop we sluitzegels met foliedruk drukken wél aflopend worden bedrukt.

  • Waar je bij sluitzegels zonder foliedruk het template dient te verwijderen, dien je deze bij sluitzegels met foliedruk te laten staan.

Tip: voor het opmaken is het handig in verschillende lagen te werken. Een laag met het ontwerp en een laag met het template.

Heb je vragen over het aanleveren van sluitzegels? Neem dan contact met ons op.  

Bijlagen