Looprichting van papier

Papier heeft een looprichting. Hiermee wordt bedoeld dat de vezels van het papier allemaal in een bepaalde richting staan voor de productie. Papier wordt gemaakt van pulp. Dit is een massa met kleine, korte vezeltjes afkomstig van hout of andere natuurlijke materialen. Bij het maken van papier worden deze vezels gezeefd en samengeperst om hele grote rollen papier te kunnen maken. Uit deze rollen worden vervolgens onze drukvellen gesneden met een langlopende of breedlopende vezelrichting. 

Als papier gevouwen wordt, ontstaat er breuk van de papiervezels. Papier laat zich het beste vouwen langs de looprichting. Dit houdt in dat de vouw evenwijdig loopt aan de looprichting van het papier. Dit zorgt voor het meest strakke resultaat, omdat de breuk in de papiervezels op deze manier wordt beperkt. 


Zelf de looprichting van het papier bepalen

Omdat drukwerk zowel lang- als breedlopend op het drukvel kan worden geplaatst (wat voor jou het voordeligste is), voorzien wij al ons gevouwen drukwerk van een ril. Heb je specifieke wensen voor jouw drukwerk als het gaat om de looprichting van papier? Vraag dan een offerte aan.


Papierbreuk voorkomen? Laat jouw drukwerk lamineren

Zoals hierboven uitgelegd ontstaat er bij het vouwen van papier een breuk. De ril die wij voor het vouwen plaatsen vermindert dit, maar voorkomt het breken nooit helemaal. Zeker wanneer er sprake is van bedrukking op de vouw is de kans aanwezig dat je de breuk ziet. De kleur van het papier wordt zichtbaar op de vouw en de bedrukking zal daardoor niet volledig dekkend zijn op de vouw. Wil je zeker zijn van een piekfijn eindresultaat? Door je drukwerk (dubbelzijdig) te lamineren houd het laminaat de papiervezels netjes bij elkaar en zal er geen breuk optreden. Meer lezen over drukwerk lamineren? Klik hier.