Het gebruik van snijtekens

Waar worden snijtekens voor gebruikt?

Wij drukken je drukwerk op grotere vellen dan dat jij besteld. Bijvoorbeeld een A5 flyer, die drukken we digitaal op 320x460mm vellen. Hier passen dus vier A5 flyers op. Omdat wij natuurlijk niet van die grote vellen bij jou afleveren moeten we deze terug snijden naar het jou bestelde formaat. Daarvoor hebben wij snijtekens nodig, deze geven de lijn aan waarop wij moeten snijden. Hieronder een voorbeeld van een A5 flyer ingedeeld op een drukvel. Je ziet hier dat rondom snijtekens worden toegepast, samen met andere drukmarkeringen.

Hoe maak ik snijtekens in mijn bestand?

Het aanleveren van een bestand hoeft niet met snijtekens, dit mag uiteraard wel. Snijtekens kunnen tijdens het exporteren naar een PDF vanuit Illustrator of Indesign worden aangezet. Dit gebeurd dan automatisch op de juiste plek en op de achtergrond worden direct alle pageboxes aangemaakt. Uiteindelijk kijken wij naar de Pageboxes die zijn aangemaakt in het bestand, de snijlijnen vervangen wij vaak in onze workflow voor onze eigen snijlijnen.

Werk je vanuit een ander programma dan het Adobe pakket? Dan is het van belang dat je de snijtekens niet zelf plaatst middels eenvoudige lijnen. Onze software herkent de snijlijnen dan niet, wat ervoor kan zorgen dat het beeld verschaald word naar het kleinere formaat. Het is dan beter zonder snijtekens aan te leveren, en enkel de afloop bij het documentformaat op te tellen.

Lees ook de informatie over de veiligheidsmarge!