Drukbestanden opmaken in Vector vs. Pixel / Raster

In dit artikel leggen we jou het verschil uit tussen een bestand opgemaakt in vector en een bestand wat uit pixels bestaat. 

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand bestaat uit een illustratie die is opgebouwd met lijnen en zogenoemde ankerpunten. Deze zorgen samen voor het vormen van een object/lijntekening. De illustratie is, door het spel van lijnen en ankerpunten, onbeperkt schaalbaar. Dit betekent dat, wanneer je de illustratie groter maakt, je geen kwaliteit verliest. 

Je kunt een vector bestand maken met Adobe Illustrator. Je herkent een vectorbestand aan een .AI extensie of .EPS of .PDF.

Wat is een pixelbestand?

Pixels zijn vast gepositioneerde punten in een beeld. Deze vaste punten worden zichtbaar wanneer je meer en meer inzoomt op de illustratie. Hoe snel de pixels zichtbaar worden hangt af van de resolutie. 

De resolutie van een pixelbestand

De resolutie vertelt iets over de kwaliteit van het beeld/de foto. Het meest ideaal is een resolutie van 300 dpi. DPI staat voor dots per inch, ofwel: het aantal stippen/punten per inch. Hoe groter je een uit pixels opgebouwd bestand maakt, des te groter de pixels worden en des te meer deze dus zichtbaar zijn. Natuurlijk is 300 dpi niet altijd haalbaar, zeker niet op hele grote formaten. Houd daarom voor jezelf onderstaande richtlijnen aan: 

  • Kleine(re) formaten (van dichtbij bekijken) > 300 dpi 
  • Middelgrote formaten (van een afstandje bekijken) > 150 dpi 
  • Grote formaten (van grotere afstand bekijken) > 70 dpi

Moge duidelijk zijn dat een vectorbestand het meest ideale is voor druk. Deze is namelijk onbeperkt schaalbaar, zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je werkt met foto's heb je te maken met pixels en dien je dus rekening te houden met de resolutie van het beeld. 

De resolutie bepalen

Hoe je kunt bepalen of de resolutie voor jou voldoende is? Maak jouw bestand op op ware grootte (het uiteindelijke formaat). Zet deze vervolgens op een weergave van 100%. Nu kun je zien hoe groot de pixels straks zijn en of dit voor jou oké is. 

Werken met pixelbestanden doe je meestal in Adobe Photoshop. Een pixelbestand heeft één van de volgende extensies: .JPG, .JPEG, .TIFF, .PNG, .GIF, .PSD of .BMP.

Let op bij pixel bestanden!

Een veelvoorkomende fout is dat pixelbestanden worden geïmporteerd in Illustrator. Dit betekent echt niet dat jouw bestand dan volledig vector is. Wanneer je een pixelbeeld in Illustrator plaatst, heb je een vectorbestand met pixel inhoud. 

Bezit jij de nodige grafisch skills? Dan kun je een pixelbeeld ook omzetten naar vector. Je zou dit kunnen doen door het over te tekenen in Illustator. Afhankelijk van de complexiteit van het beeld, kan dit een tijdrovend klusje zijn. Houd daar dus wel rekening mee. 

Korte samenvatting: voor het allermooiste resultaat gebruik je dus een vectorbestand. Het gebruik van een pixelbestand is ook geen probleem, mits deze een hoge resolutie heeft. Lever je een pixelbestand aan? Check deze dan alvorens zelf goed op kwaliteit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Vragen of vector- of pixelbestanden? Neem contact op met één van onze drukwerkspecialisten.