Aanleverspecificaties Spot-UV

Op zoek naar een unieke afwerking voor jouw drukwerk? Dan kies je voor een afwerking met Spot-UV! Het is een leuke techniek, maar er zijn zeker ook een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden in jouw opmaak. Zo kun je alleen perfecte bestanden aanleveren wanneer je kunt werken met InDesign of Illustrator. 

TIP: Zet ALLE Spot-UV elementen in een aparte laag en plaats deze boven alle andere lagen. Zo voorkom je dat er Spot-elementen onzichtbaar (bedekt) worden welke toch ongewenst worden voorzien van Spot-UV. Afgedekte spot-elementen zijn bij de bestandscontrole door DWCPRINT niet zichtbaar en kunnen daarom niet gecontroleerd worden. 

TIP: Houd er in je ontwerp rekening mee dat de folie tov je bestand ca 1 mm uit positie kan komen te staan vanwege rek en krimp van de drukvellen in de productie. We adviseren daarom je spotdelen een stroke/lijn te geven van 1 mm dik indien deze sluitend moet worden aangebracht op drukbeeld

Checklist bestanden aanleveren:

  1. alle Spot-UV elementen in een aparte laag, boven alle andere lagen
  2. alle folie elementen zijn opgemaakt in de steunkleur/spotcolor " spot" 
  3. gebruik daarnaast alleen CMYK kleuren in je drukbestand (geen PMS, LAB of RGB kleuren) 
  4. alle Spot-UV elementen staan op overprint/overdruk (denk ook om overprint stroke / overdruk lijn indien gebruikt)
  5. alle spot-UV elementen zijn vectoren. Gerasterde elementen worden niet voorzien van Spot-UV
  6. alle Spot-UV elementen hebben een minimale lijndikte van 0,5 pt (ca 0,2 mm), Diapositieve delen / uitsparingen in de folie minimaal 1 pt lijndikte (ca 0,4 mm)

Hoe werkt Spot-UV? 

Voor jou is het wellicht interessant om te weten hoe wij te werk gaan. We doen dit namelijk in meerdere stappen. Allereerst drukken we alle full colour delen van jouw ontwerp. Vervolgens brengen we op deze vellen softtouch (mat)laminaat aan. Zodra alle vellen zijn voorzien van laminaat worden de delen die jij met Spot-UV wilt laten afwerken bedrukt met een transparante inkt (clearink). Deze delen worden vervolgens voorzien van een transparante folie. Het is technisch niet mogelijk het laminaat weg te laten en/of een ander laminaat toe te passen. 

Hoe moet ik de bestanden aanleveren? 

Wij ontvangen van jou één drukbestand. Deze bevat de full colour delen én de delen die je in Spot-UV wilt laten uitvoeren. Voor de delen die je uit wilt laten voeren in Spot-UV maak je een steunkleur aan genaamd 'spot'. 

Hoe je steunkleur 'spot' aanmaakt

Ga naar je 'swatches' en klik op 'new swatch'. 

Nadat je hierop hebt geklikt opent zich het volgende venster:

Wat je vervolgens doet is het wijzigen van de 'swatch name'. Hier vul je 'spot' in. 'Color type' pas je vervolgens aan naar 'spot color'. Je kunt de steunkleur een kleurvulling meegeven, zodat je goed kunt zien of je geen onderdelen bent vergeten. Het is echter niet verplicht. 

Heb je alle delen die jij wilt laten voorzien van spot-uv opgemaakt in de juiste steunkleur? Dan dien je deze nog op 'overprint fill' te zetten. Doe je dit niet? Dan worden de full colour delen die onder de Spot-UV liggen uitgespaard. Doordat papier een organisch materiaal is, kan dit gaan rekken/krimpen en bestaat de kans op hele kleine witte randjes naast de foliedelen. 

Wanneer je voor eenzijdig Spot-UV kiest, dan hoef je maar één pagina aan te leveren. Belangrijk: houd een minimale lijndikte aan van 0,5 pt (= +/- 0,2 mm)

Sla het bestand op met de gebruikelijke 3 mm afloop + snijtekens, dan is jouw drukwerk klaar om aangeleverd te gaan worden! 

De mogelijkheden en beperkingen van een afwerking met Spot-UV

Deze mooie techniek is niet voor alle ontwerpen 100% geschikt. Omdat de vellen meerdere malen door de drukpers gaan hebben we te maken met rek en krimp van papier. Hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan. Houd hier in je ontwerp rekening mee. Alleen dan ben je verzekerd van een perfect resultaat. 

Doordat het papier rekt en krimpt is het onmogelijk om de Spot-UV delen precies op de full-colour delen te drukken (marge kan ca. 1 mm zijn). Wij noemen dit 'sluitwerk'. Sluitwerk raden we dan ook echt af. 

Voorbeeld 1

De linker afbeelding is hoe jij jouw ontwerp hebt opgemaakt. De Spot-UV delen precies in het midden met daar omheen een witte lijn. Door de krimp van het papier kan de Spot-UV iets verschuiven, waardoor rondom niet altijd dezelfde witte rand over blijft. 

Dit raden wij af. Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Voorbeeld 2

De linker afbeelding hierboven is hoe je je ontwerp hebt opgemaakt. Je wil een rand van Spot-UV op een kleine afstand van de witte cirkel. Door de krimp van het papier kan het de Spot-UV iets verschuiven. Grote kans dat het resultaat is zoals weergegeven in de rechter afbeelding.

Gebruik dergelijk sluitwerk NIET in je ontwerp. Wij controleren hier niet op!

Wat kan wel?

Hieronder geven we jou een voorbeeld van wat wel mogelijk is met Spot-UV. Voorbeeld links, een vrijstaande tekst op full colour, is geen probleem. Een eventueel verschil van een een millimeter is in dit ontwerp niet zichtbaar.

Enkelzijdige bedrukking + enkelzijdig spot-uv

Wanneer je kiest voor een enkelzijdige bedrukking in combinatie met enkelzijdig spot-uv, dan wordt de spot-uv op dezelfde zijde aangebracht als de zijde die bedrukt wordt. Wil je dit niet, kortom: wil je één zijde bedrukt en de andere zijde voorzien van alleen spot-uv? Dan dien je tijdens het samenstellen van jouw product niet te kiezen voor een enkelzijdige bedrukking, maar een dubbelzijdige bedrukking.

Advies nodig?

Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van juiste bestanden voor deze techniek. Wij kunnen je hierin wel op voorhand adviseren. Mocht je hier behoefte aan hebben, mail dat even jouw bestand naar info@dwcprint.nl. We controleren het dan graag even voor je. 

Vragen over het aanleveren van bestanden voor een afwerking met Spot-UV? Neem dan contact met ons op.