Aanleverspecificaties goudinkt drukken

Met goud drukken creëer je een ontzettend leuk effect, alleen hoe maak je het bestand in één keer foutloos? Wij helpen je graag met de nodige uitleg. Kom je er niet helemaal uit bel of mail dan je orderbegeleider. Scrol voor een uitleg over het aanmaken van de steunkleur in InDesign verder naar beneden.

Opmaken in Illustrator

Open het ontwerp waarin je goud wil gaan toepassen.

Open het “swatches” of “stalen” menu

  • Engelse versie: Window  > swatches
  • Nederlandse versie: Venster  > stalen

Aanmaken van de gouden kleur 

Klik in het geopende venster op het icoontje rechts onderin “New swatch” of “Nieuwe staal”.

Er opent zich een nieuw venster. In dit venster zet je “Color type” of “Kleurtype” op “Spot color” of “Steunkleur”. Nu de naam, die is erg belangrijk. Deze moet exact heten “gold”. Zet daarna de “Color mode” of “Kleurmodus” op CMYK, vul in C=0 M=0 Y=100 K=20 en klik op “OK”. Je mag hier ook een andere CMYK waarde ingeven, echter kiezen wij hier voor een goudachtige kleur.

Je hebt nu de gouden “Swatch” of “Staal” aangemaakt. Deze staal kan je in het ontwerp gebruiken om goud te drukken. Wil je slechts een percentage goud gebruiken, dan kan je de gouden kleur eenvoudig transparant maken door de dekking te verlagen.

Overdrukken van goud voor het creëren van metallic kleuren

Heb je een mooie metallic kleur gevonden in onze stalensheet? (Klik hier om een goudstalen-sheet aan te vragen). Zet dan onder het goud nog een item met CMYK kleuren. Denk er dan wel om dat je goud op “Overdrukken” of “Overprint” zet.

Deze functie kan je vinden in het volgende menu:

  • Engelse versie: Window > attributes 
  • Nederlandse versie: Venster > kenmerken 

Selecteer daarna het onderliggende item en selecteer “Vulling overdrukken” of “Overprint fill”. Gebruik je ook een “lijn” of “stroke”, vink deze dan ook aan.

Sla vervolgens het bestand op als pdf volgens onze standaarden en jouw drukbestand is klaar om gedrukt te worden. 

Opmaken in Indesign

Open je ontwerp. 

Open het “swatches” of “stalen” menu

  • Engelse versie: Window > color > swatches
  • Nederlandse versie: Venster > kleuren > stalen

Wil je snel? Druk op F5 (Windows) of Command F5 (Mac).

Aanmaken van de gouden kleur 

Klik in het geopende venster op het icoontje rechts onderin “New swatch” of “Nieuwe staal”.

Dubbel klik op de nieuwe “swatch” of “staal”. Er opent zich een nieuw venster. In dit venster zet je “Color type” of “Kleurtype” op “Spot color” of “Steunkleur”. Nu de naam, die is erg belangrijk. Deze moet exact heten “gold”. Zet daarna de “Color mode” of “Kleurmodus” op CMYK, vul in C=0 M=0 Y=100 K=20 en klik op “OK”. Je mag hier ook een andere CMYK waarde ingeven, echter kiezen wij hier voor een goudachtige kleur.

Je hebt nu de gouden “Swatch” of “Staal” aangemaakt. Deze staal kan je in het ontwerp gebruiken om goud te drukken. Wil je slechts een percentage goud gebruiken, dan kan je de gouden kleur eenvoudig transparant maken om de dekking te verlagen.

Overdrukken van goud voor een metallic kleur

Heb je een mooie metallic kleur gevonden in deze brochure? Zet dan onder het goud nog een item met CMYK kleuren. Denk er dan wel om dat je goud op “Overdrukken” of “Overprint” zet.

Deze functie kan je vinden in het volgende menu:

  • Engelse versie: Window > output > attributes 
  • Nederlandse versie: Venster > uitvoer > kenmerken 

Selecteer daarna het onderliggende item en selecteer “Vulling overdrukken” of “Overprint fill”. Gebruik je ook een “lijn” of “stroke”, vink deze dan ook aan.

Exporteer het bestand als pdf volgens onze standaarden en jouw drukbestand is klaar om gedrukt te worden.

Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden over het drukklaar maken van jouw bestanden? Neem contact met ons op!